Classic Reuben Sandwich

Terug naar overzicht

Typisch New York, maar dan lekker bij je thuis.

Ingrediënten

8 dikke sneden (zuurdesem)brood
200 g geraspte gruyère of emmenthaler
120 g verse zuurkool (goed uitgelekt)
400 gr pekelvlees (pastrami mag ook)

Voor de dressing
4 el mayonnaise
1 el ketchup
1 el mosterd
1 el witte wijnazijn
1 el citroensap
1 tl vloeibare honing
1 tl Worcester saus
1 tl paprikapoeder
Tabasco, enkele druppels
3 augurken, fijngehakt
½ ui, fijngehakt
grof zeezout
peper, versgemalen

Voorbereiding

Ga naar een goeie slager die zelf zijn vleeswaren maakt en vraag hem naar zijn huisgemaakte pekelvlees. Nog beter: een slager met een rookkast die ook een goede pastrami in huis heeft.

De originele Reuben beleg je met zogenaamd ‘corned beef’. Dit is gepekeld vlees van het rund (de puntborst), dat minimaal 24 uur in een pekelbad heeft gelegen. ‘Corned beef’ is vergelijkbaar met wat we in Nederland pekelvlees noemen – en dus niet te verwarren met het restvlees uit blik dat de volksmond ‘kornèt bief wordt genoemd.

Na het pekelbad wordt het vlees enkele uren in water (met daarin optioneel wat kruiden en specerijen) op laag vuur enkele uren zachtjes gekookt.

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Breng op smaak met peper en zout, Smeer één zijde van een boterham in met de dressing en beleg royaal met pastrami, zuurkool en de gruyère. Smeer een tweede boterham in met de dressing. Leg de tweede snee brood boven op de sandwich, met de met saus ingesmeerde zijde naar onder. Herhaal dit voor de overige sandwiches.

Besmeer de boven- en onderkant met een heel klein beetje boter. Bak de sandwiches aan beide zijden op matig vuur in een koekenpan (2 per keer) gedurende 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn en de kaas is gesmolten.

Haal de sandwiches uit de pan en snij doormidden. Serveren met een schaaltje tafelzuur.

Enjoy!